Loswerken

fergus los

In de paardenwereld is het zo dat “wie beweegt, bepaalt”. Je ziet dit bijvoorbeeld in de weide duidelijk. Wanneer meerdere paarden bij elkaar zijn gaat er altijd één voor het grassprietje van de buurman. Wanneer de buurman weg gaat heeft het andere paard dus hem bewogen. Bij het loswerken laten we het paard zonder longeerlijn of iets dergelijks bewegen in het door ons gewenste tempo en de door ons gewenste richting. Op deze wijze stellen we het leiderschap vast tussen jou en je paard.

Wanneer we los met het paard werken, leren we veel over het paard: Laat hij zich makkelijk leiden of niet, reageert hij gevoelig op onze hulpen of niet? Maar ook over onszelf: Kunnen we onze energie goed doseren of niet?

Met het loswerken kunnen we het paard ook goed fysiek beoordelen. Heeft hij een duidelijke voorkeurskant? Loopt hij regelmatig? Etc. Dit is goed te zien met het loswerken omdat het paard niet beïnvloed wordt door een lijn of tuigage.

Daarnaast is het superleuk om op deze wijze met je paard bezig te zijn. Niet alle paarden zijn geschikt voor loswerken. Hengsten, agressieve paarden en veulens/jaarlingen zijn niet geschikt om mee los te werken. Met deze paarden kunnen we beter aan de slag met een longeerlijn of de dubbele lijnen.

Ik verzorg zowel individueel als groepsgewijs loswerk lessen. Zie voor tarieven de tarievenpagina. Zin in een loswerk les? Neem contact met mij op dan plannen we een afspraak!